Als een vis in het water? Zwemleraar Maxime Bodson van Jungle Skills to the rescue!
De temperaturen stijgen, en dan is plonsen in het zwembad of duiken in de zee een fijne afkoeling. Maar hoe hou je je kleintje veilig in de buurt van water? En hoe bereid je je kindje voor op een eerste zwemervaring? Met meer dan tien jaar ervaring in watergewenning en zwemlessen geeft zwemleraar Maxime Bodson van Jungle Skills dé ultieme tips.
1. Begin in het bad of in de douche Niet elk kindje springt meteen vol enthousiasme het water in. Dan is het belangrijk om stap voor stap aan watergewenning te doen. Ga samen met je kleintje het water in, laat hen op eigen tempo ontdekken en moedig aan, zonder te forceren. Dat hoeft niet altijd een zwembad of de zee te zijn: thuis in bad of onder de douche werkt even goed.
2. Je kind ‘moet’ helemaal niks Een gouden tip: vermijd zinnen als ‘Nu moet je dit’. Laat het allemaal spelend ontstaan. Zeg liever: ‘Kijk wat ik kan, doe je mee?’ Dat haalt de druk weg. Gebruik materialen zoals bekertjes, eendjes of een spons om het leuk te maken. Varieer ook tussen verschillende soorten waterervaringen – drijven, blazen, kopje onder – en bouw langzaam op.
3. Leer je kleintje eerst veilig in en rond het water bewegen
En dan nu het echte werk: leren zwemmen. De allerbelangrijkste basis is vertrouwen. Een kind moet zich veilig voelen in het water én bij de lesgever. Bij Jungle Skills starten we nooit meteen met het aanleren van een zwemslag. Eerst leren we ‘overleven’: drijven, naar de kant gaan, onder water durven gaan. Pas als die basis goed zit, gaan we stap voor stap naar een echte zwemslag.
4. Beloon kleine stapjes
Is je kind écht bang? Blijf vooral rustig en volg het tempo van je kleintje. Soms helpt het om even terug te schakelen: gewoon met de voetjes in het water spetteren, of een spelletje spelen waarbij je kind niet nat hoeft te worden. Laat je kleintje zelf aangeven wat het aandurft en beloon kleine stapjes. (Zelf)vertrouwen groeit langzaam, en met geduld, humor en aanmoediging komt dat vaak helemaal goed. En nog belangrijker: vergelijk nooit met andere kinderen.
5. Water in hun ogen en op hun gezicht: dat hoort erbij
Veiligheid staat voorop, zeker bij jonge kinderen, maar vrijheid om te ontdekken is net zo belangrijk. Gebruik hulpmiddelen zoals zwembandjes als ondersteuning, maar laat je kind ook af en toe zonder hulpmiddelen oefenen – altijd onder toezicht natuurlijk. Kinderen moeten leren omgaan met water in hun ogen en op hun gezicht: dat hoort erbij.